Lep pozdrav na Discord strežniku Pokémon GO skupnosti v Ljubljani!

Najprej si nastavi vzdevek, da bo enak tistemu, ki ga uporabljaš v Pokémon GO. Da bo vse potekalo v najlepšem redu, si vzemi pet minut časa in pozorno preberi spodnja pravila. Z uporabo tega strežnika se namreč strinjaš, da jih boš spoštoval/a.

Več o sistemu Discord in njegovi uporabi si preberi tukaj. Za kakršna koli vprašanja ali v primeru nejasnosti pa se obrni na enega od moderatorjev.

1. Splošno pravilo obnašanja

Bodi spoštljiv/a do ostalih članov Pokémon GO skupnosti pa tudi do okolice (ljudi, ki ne igrajo igre Pokémon GO).

2. Bojevanje v telovadnicah

Pri zavzemanju telovadnic spoštuj gentlemanski kodeks obnašanja in omogoči tudi drugim trenerjem, da pridejo do dnevnih 50 cekinov. Prepovedano je zbijati telovadnice, kjer nihče od igralcev še ni dosegel 8 ur in 20 minut (= 50 cekinov), in to se bo štelo kot kršitev pravil obnašanja. Poleg zahtevanega minimuma (8 ur in 20 minut star gym) velja priporočilo, da poskusi omogočiti 50 cekinov čim večjemu številu trenerjev v telovadnici.

Vsako tretjo soboto v mesecu zgoraj zapisano pravilo ne velja in trenerji lahko zavzamejo vsako telovadnico, ki jo želijo. Namen te izjeme je narediti borbo v telovadnicah enkrat na mesec bolj zabavno in hkrati prispevati k sprostitvi oziroma razelektritvi vzdušja v skupnosti.

Na telovadnicah kjer so v kratkem napovedani EX raidi pravilo 8:20 ne velja. Vsaka ekipa ima pred raidom možnost zavzeti telovadnico in si zagotoviti dve dodatni žogi.

3. Udeležba na raidih

Spoštuj pravilo, da se v kanalih za dogovarjanje o raidih govori samo o tem. Za druge teme in debate je vsem na voljo splošni kanal. V zvezi z raidi se oglašaj samo takrat, ko nameravaš priti na raid (brez odgovorov ‘ne morem’, ‘ne vem, če pridem’, ‘moram še prej nekaj pojest in pod tuš’ in podobno).

Ko potrjuješ udeležbo, uporabljaj poseben emoji za ta raid ali z besedo zapiši, za kateri raid se javljaš. Primer: raid na gymu Julija Primicova ima naslednji emoji: duhec. Ko potrjuješ udeležbo za ta raid, napiši ‘duhec +1’ ali ‘julija +1’).

Ko se udeležiš raida, bodi pripravljen/a počakati pet minut na morebitne zamudnike. Če bo imel kdo od sotrenerjev težave, zapusti bitko in mu/ji pomagaj, da se vrne v raid in tako ne izgubi dnevnega raid passa.

Ko prosiš, da te drugi počakajo, vedno povej točno uro, ko lahko prideš. Če zamujaš več kot 5 minut, se zavedaj, da s tem zadržuješ vse ostale, zato razmisli o tem, da greš raje na naslednji raid.

4. Sklicevanje raidov

Pri sklicevanju raidov se poskušaj držati spodnjih priporočil. To niso stroga pravila, ker so odvisna od posameznih primerov:

  1. Omogoči najmanj 30 minut do zbora, da se lahko raida udeleži čim več trenerjev.
  2. Če nameravaš s skupino igralcev naprej na naslednji raid, si vzemite minuto časa in najprej objavite zbor za naslednji raid.
  3. Med posameznimi raidi naj bo vsaj 30 minut časa, če sta telovadnici blizu, pa 20 minut.
  4. Izogibaj se sklicevanju raidov, ki se iztekajo (za katere je ostalo še manj kot 10 minut časa).
  5. Če skličeš raid, vedno pridi na njegov zbor.

5. Miroljubno razreševanje sporov

Prvo pravilo: Ne prepiraj se z drugimi trenerji.

Drugo pravilo: Če že pride do prepira, naj ta prepir ne postane problem vseh ostalih (to ni tema splošnega chata, kjer bi se oglašali vsi, ki nimajo zveze s tem).

Tretje pravilo: V primeru spora se najprej poskušaj pogovoriti s tistim, ki ti je naredil krivico. (Če imaš problem pri vzpostavljanju stika, se obrni na nekoga tretjega, ki lahko pomaga organizirati pogovor ali celo sodeluje kot moderator.)

Četrto pravilo: Če noben od prejšnjih poskusov ni bil uspešen, se obrni na svet starešin, ki bo to obravnaval na posebnem kanalu z obema vpletenima (ali več vpletenimi igralci).

6. Sankcije kršitev

Za neprimerno obnašanje svet starešin izreče kazen, ki je sorazmerna glede na kršitve. Na voljo ima naslednje inštrumente:

  1. opomin,
  2. začasna izključitev iz vseh skupin (za en teden),
  3. daljša izključitev,
  4. trajna izključitev.

Vsak ima pravico do zagovora, razen če se tej pravici odpove. Z vzpostavitvijo novega sistema obveščanja se pustijo ob strani stare zamere med trenerji in se začne od začetka (‘obrnemo nov list’).

7. Razno

Vsako tretjo soboto v mesecu bo Pokémon GO skupnost v Ljubljani organizirala različne lokalne dogodke, kjer se boste lahko trenerji in skupine pomerili v tekmovanju v različnih disciplinah. Obvestila o dogodkih bodo med pripetimi objavami na splošnem kanalu.